OM OS
DESIGN

PROJEKTER
REFERENCER
NETVÆRK
PRESSE

SIDSTE NYT
TEKNOVATION NO. 7 / 2008
NÅR BUNDLINIEN TRÆNGER TIL INNOVATION.

Er designerne luksushippier, som med glæde ofrer rentabiliteten på æstetikkens alter? Følg med, når Metal- og Maskinindustriens Yngre Ledere-netværk med hjælp fra designfirmaet Blum & Balle A/S fører kniven i aflivningen af myterne.

Da Egholm Maskiner A/S skulle konstruere afløseren for redskabsbæreren Egholm 2100, var ambitionsniveauet steget. ”Vi havde fundet ud af at området og størrelsen var interessant, men der skulle nyt til,” fortæller Jens Christian Egholm, som sammen med broderen Kaj Egholm har stiftet og ejer Egholm Maskiner A/S. Der var naturligvis kommet nye miljøkrav og ny teknologi, men brødrene Egholm ville mere end det: De ville skabe ejerglæde. ”Når man har købt vores traktor, skal man være stolt af den,” forklarer jens Christian Egholm. ”Det er ikke bare en traktor – den skal også bære mange forskellige redskaber. Samtidig skal den se ud som en enhed,” fortsætter han. Derfor engagerede Egholm Maskiner A/S to designfirmaer til at udarbejde et forslag til design af den nye traktor. Mads Miltersen Design havde et ganske utraditionelt forslag, og det kunne brødrene Egholm lide. De engagerede Mads Miltersen Design til at stå for designet til traktoren, som 6 år efter stod færdig som den netop lancerede Egholm 2200. En stolt Jens Christian Egholm kunne vise det flotte resultat frem for imponerede kollegaer på det seneste netværksmøde for Yngre Ledere i Metal- og Maskinindustrien.

RING TIL EN DESIGNER.
”Det er normalt sådan, at man ringer til en elektriker, når man skal have ordnet sin stikkontakt. På samme måde burde man også ringe til en designer – det er lige så vigtigt.” Ordene kommer fra Rune Balle, den ene halvdel af designvirksomheden Blum & Balle A/S, som også deltog som oplægsholdere på Yngre Ledere. Formålet var at inspirere deltagerne til at tænke i innovation, form og funktion – hvad enten man producerer færdige produkter eller er underleverandør. ”Mange tror vi er rasende dyre, men tværtimod kommer virksomhederne til at tjene på det,” fortæller Henrik Blum, som er den anden halvdel af designvirksomheden, der er lokaliseret på Amager.

”Design er at bygge helheder,” fortæller Rune Balle. Begge er uddannede industridesignere og fortæller at meget vel spiller det en stor rolle at tingene skal se godt ud, men at designerne tager fat i mere end blot æstetikken. ”Vi laver også en masse komponentoptimering,” fortæller Rune Balle. Komponentoptimering er simpelthen at gøre sit produkt mere enkelt, billigt og bedre, til glæde for kunderne og konkurrencedygtigheden. ”Det er vigtigt at være på forkant hele tiden og at udvikle sit koncept ligegyldigt, hvad man laver,” mener Henrik Blum. ”Og her kan designere hjælpe – både med produktets form, men også med mere detaljeret dokumentation”. Han fortsætter ”Danske underleverandører sidder inde med en viden, der må kunne udnyttes optimalt ved en innovativ opgradering”.

IKKE SÅ TOVLIGE . . . .
At lukke to designere ind på sit fabriksområde kan ofte være en overvindelse for den garvede virksomhedsleder. Men der er ikke noget at være bange for, forsikrer de to designere, til tonerne af Gnags` uforglemmelige ”Mr. Swing King”, som flyder ud fra bandets nærliggende øvelokale. ”Det er afgørende for os at forstå kundens ønske og forretningsgrundlag,” siger Henrik Blum.

Rune Balle understreger, at som designer indgår man i et team på lige fod med andre faggrupper – eksempelvis ingeniører. Han fortæller om en af deres første kunder de iværksatte et samarbejde med. Efter et par timer med en fornuftig snak og rundvisning på virksomheden var dommen klar ”Selvom I er Københavner, er I ikke så tovlige endda!”

For jens Christian Egholm behøver det ikke være så svært at finde den rigtige designer: ”Det er ligesom at vælge en medarbejder - man skal få samarbejdet til at fungere, det er vigtigt man har en fast projektgruppe” mener han, og nævner at skiftende direktører har gjort det sværere at styre processen. Blum & Balle A/S har da også i enkelte tilfælde oplevet en vis startskepsis fra udviklingsafdelinger i virksomheder, de gerne skulle hjælpe og rådgive. Rune Balle mener, at et godt samarbejde skaber det bedste resultat. ”Vi er bestemt ikke kompromisløse. Vores erfaring viser os, at vi formår at højne produkterne når de først har været igennem designmøllen”, siger Rune Balle, og giver udtryk for at de to designere sætter den gensidige respekt mellem virksomhed og designere meget højt.

ER BLEVET VOKSNE.
Hos Egholm maskiner A/S var designerne tidligt inde i processen, og den nydesignede Egholm 2200 har fået pæn omtale med på vejen af forhandlere og kunder: ”Reaktionerne er, at ´Egholm er blevet voksne´, og at nu hænger det hele sammen”, siger Jens Christian Egholm. Det giver et meget mere professionelt indtryk at have blik for helheden, og virksomheden fik en ekstra bonus i form af lettere funktionalitet med Egholm Quickskift, hvor man med et enkelt drej på et håndtag kan skifte redskab. ”Designeren ville ikke se hydraulikslanger. Det var ikke let, men vi endte med Egholm Quickskift,” fortæller han. ”Der er ikke noget der er for småt, så snart der er tale om en serieproduktion,” mener Jens Christian Egholm, som sidestiller det at hyre en designer til at designe et produkt med det at hyre en arkitekt til at tegne et hus. Men for virksomheden er der også en vigtig ting at huske på: ”Man skal have et klart mål, og sætte sig helt klart, hvad man vil ende med når det drejer sig om funktion og udtryk. Det skal formidles videre til designeren, og så skal man holde fast i det,” afslutter Jens Christian Egholm.

Tekst: Christian Sandø / Teknovation Nr. 7 / 2008

 


SPARRESHOLMSVEJ 29
2800 Brønshøj

Tel: +45 2616 1245
rb@blum-balle.dk