OM OS
DESIGN

PROJEKTER
REFERENCER
NETVÆRK
PRESSE

SIDSTE NYT
Dansk Design Center
2005
DESIGN - Det vigtige skridt over kulturkløften

Lagt på den 8/06-05

Møbelfabrikken RBM Furniture bruger designfirmaet Blum & Balle som ekstern udviklingsafdeling. Myten om, at designere er verdensfjerne æstetikere er blevet aflivet gennem et frugtbart samarbejde

Tidligt på året i 2000 kørte de industrielle designere Henrik Blum og Rune Balle Olesen for første gang den lange tur fra Holte i Nordsjælland til Fjerritslev i Nordjylland. Uden at ane, at de var på vej til et samarbejde, som ikke alene ville ændre fundamentalt på deres lille virksomhed, men som også ville være et nyskabende og frugtbart brud med den måde, designere og virksomheder typisk arbejder sammen på.

Målet for turen var møbelvirksomheden RBM Furniture, der få år inden havde truffet en strategisk beslutning om i højere grad at inddrage designere i udviklingen af nye produkter. Udviklingsdirektør Lars Ole Rærup havde imidlertid ikke kun positive forventninger til samarbejdet med designere.

”Jeg var klar over, at sådan et samarbejde var en forudsætning for at komme højere op i værdikæden, men jeg frygtede, at designerne ikke ville forstå de krav om effektivitet i alle processer, som vi er underlagt,” siger Lars Ole Rærup.

Kemien mellem parterne var imidlertid god fra begyndelsen. Og undervejs i samtalen faldt en bemærkning fra Henrik Blum, som Lars Ole Rærup hæftede sig ved.

”Han sagde, at det var hans drøm at designe produkter, som kunne sprøjte ud af maskiner som vores,” siger Lars Ole Rærup.

Med bemærkninger som den, og med en stor viden om, hvordan virksomheder som RBM konkret laver møbler, lykkedes det Blum og Balle at overbevise Lars Ole Rærup om, at de ikke var verdensfjerne æstetikere.
”Vi gjorde det klart, at vi ikke bare kunne slå streger, der så godt ud. Det gjorde en stor forskel,” husker Henrik Blum.

Videndeling i praksis

I dag udgør Henrik Blum og Rune Balle Olesens tegnestue en ekstern udviklingsafdeling for RBM. I et team med tre deltagere fra virksomheden arbejder designerne med at udvikle nye kontorstole, der ikke alene ser godt ud, men som også er funktionelle, ergonomiske og som lever op til de meget omfattende krav og standarder, som den type møbler er underlagt. De varetager desuden en stor del af virksomhedens tegneopgaver, og så udvælger de andre designere til opgaver for RBM.

Forudsætningen for, at samarbejdet har kunnet udvikle sig, har været åbenhed hos RBM overfor designernes bud på løsninger og viljen og evnen hos designerne til at tilegne sig en meget stor viden om, hvordan man laver kontormøbler.

Den indsigt, som Blum og Balle har fået ud af samarbejdet, har blandt andet ført til, at de er blevet ISO 9002-certificeret.
”Arbejdet for RBM har givet os en viden, som vi kan sælge til andre kunder, og certificeringen er en blåstempling, som har stor værdi for virksomheden,” siger Henrik Blum.

Overordnet anbefaler Lars Ole Rærup, at designere forholder sig langt mere professionelt til samarbejdet med virksomheder.
”Ofte forsømmer designerne for eksempel at evaluere kundens organisation og får dermed ikke nok at vide om, hvad kunden kan levere i samarbejdet. For eksempel hvem der skal gøre skitserne til arbejdstegninger. Når der opstår sådan nogle misforståelser, bekræfter det blot de gensidige fordomme, og så bliver det endnu vanskeligere at tage skridtet over kulturkløften mellem virksomheder og designere,” siger Lars Ole Rærup.

http://www.ddc.dk

 


SPARRESHOLMSVEJ 29
2800 Brønshøj

Tel: +45 2616 1245
rb@blum-balle.dk